
Povestea mea
Primii ani
M-am născut în Medgidia, un orășel pitoresc din Dobrogea, pe 11 ianuarie 1968, într-o familie de intelectuali. Copilăria mea a fost una frumoasă, marcată de dragostea și grija părinților mei. Am crescut într-un mediu plin de cărți și discuții interesante, care mi-au insuflat o pasiune profundă pentru cunoaștere și învățătură.
Tatăl meu, procuror de profesie, a studiat dreptul la Universitatea din Cluj-Napoca, iar ulterior a fost repartizat în Medgidia. Acolo a cunoscut-o pe mama mea, profesoară de limba română, care fusese repartizată în același oraș. Împreună, au format un cămin în care valorile educației și respectul pentru cultură au fost mereu pe primul loc.
Am pășit pentru prima dată pe coridoarele Liceului “Nicolae Bălcescu” din orașul natal, unde am început să-mi construiesc visurile și să-mi imaginez un viitor în care să pot influența lumea într-un mod pozitiv.
După aceea, am urmat calea către Facultatea de Drept a Universității din București, unde am intrat în lumea legilor și a ”Dreptății„. La absolvirea facultății am luat concursul de intrare în Ministerul de Externe, unde am început să-mi construiesc cariera mea de diplomat. Acolo, am învățat de la mari diplomați români, tainele negocierilor. Astfel am reușit să navighez apele adesea tulburi ale relațiilor internaționale și să construiesc punți între România și restul lumii.
Familia mea
Sunt binecuvântat de Dumnezeu să am lângă mine pe soția mea Mădălina, sprijinul meu în tot ceea ce fac de peste 20 de ani! Mai mult decât atât Dumnezeu a adus-o în viața noastră pe Diana care împreună cu Marius ne-au făcut imensa bucurie de a ne aduce pe lume doi nepoți. Sunt binecuvântat să am lângă mine suportul emoțional și spiritual cu care familia mea mă înconjoară. Vreau să las în urmă, nepoților și strănepoților mei, o Românie modernă, binecuvantată cu legi bune și oameni valoroși, de care ei să fie mândri.
Diplomație și relații internaționale
Cariera mea a început cu pași hotărâți în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, unde am servit în diverse capacități. Am avut onoarea de a reprezenta România în misiuni diplomatice peste hotare, o experiență care mi-a modelat profund înțelegerea politicilor externe și a relațiilor internaționale. În 2001, am acceptat oferta primului ministru Adrian Năstase de a deveni consilier personal pe probleme de politică externă. După patru ani dificili pentru politica externă a României, pe care am resimțit-o direct în calitate de diplomat la Strasbourg, am devenit consilierul personal al premierului. Am acceptat această oportunitate când am realizat că noua guvernare de stânga are o viziune clară asupra intereselor statului român și a politicii externe pe care România dorea să o promoveze. Din această poziție, am fost implicat direct în discuțiile privind eliminarea vizelor pentru românii care călătoresc în Uniunea Europeană, precum și în negocierile politico-diplomatice pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană.
Numirea mea ca ministru al Afacerilor Externe în anul 2012 a fost punctul culminant al carierei mele până atunci. Am avut privilegiul de a folosi experiența și pasiunea mea pentru diplomație în slujba intereselor naționale ale României. În această funcție, am lucrat neobosit pentru a consolida poziția României pe scena internațională, promovând interesele noastre în relațiile bilaterale și multilaterale și avansând dialogul strategic cu partenerii noștri internaționali.
Am fost foarte onorat să contribui, împreună cu colegii din Ministerul de Externe, la consolidarea profilului european si euroatlantic al României intr-o perioadă contemporană plină de provocări.Numirea mea ca ministru al Afacerilor Externe în anul 2012 a fost punctul culminant al carierei mele până atunci. Am avut privilegiul de a folosi experiența și pasiunea mea pentru diplomație în slujba intereselor naționale ale României. În această funcție, am lucrat neobosit pentru a consolida poziția României pe scena internațională, promovând interesele noastre în relațiile bilaterale și multilaterale și avansând dialogul strategic cu partenerii noștri internaționali. Am fost foarte onorat să contribui, împreună cu colegii din Ministerul de Externe, la consolidarea profilului european si euroatlantic al României intr-o perioadă contemporană plină de provocări.
Întrevedere Titus Corlăţean – Anders Fogh Rasmussen
Activitatea parlamentară
În rolul meu actual ca parlamentar, mă străduiesc să aduc o contribuție semnificativă la dezbaterea și elaborarea legislației naționale. Sunt profund implicat în comisiile parlamentare, unde expertiza mea juridică, constituțională, în drept internațional și afaceri externe a fost esențială în formarea unor politici echilibrate și eficiente pentru statul român. Propun inițiative legislative care vizează întărirea statului de drept și protejarea drepturilor omului. Mai mult decât atât, propun inițiative care asigură faptul că mari actori internaționali repectă angajamentele față de țara noastră, dar și faptul că România își respectă angajamentele internaționale.
În plus, activitatea mea în cadrul Consiliului Europei este o extensie a angajamentului meu față de promovarea valorilor democratice și a drepturilor omului. Aici, colaborez cu reprezentanți din alte state membre pentru a aborda provocările transnaționale, cum ar fi combaterea corupției, protejarea libertății de exprimare, asigurarea respectării statului de drept dar și protecția minoritățiilor naționale, precum a etnicilor români care trăiesc înafara granițelor României. Lupta permanentă pentru susținerea famililor de români care trăiesc în alte state europene, care au fost deposedate abuziv de către autoritățile naționale a le acelor state, reprezintă o prioritate de vărf pentru mine.
Prin munca mea, îmi propun ca aparatul legislativ din România să corespundă standardelor europene și că jucăm un rol activ în modelarea viitorului Europei. Am luptat și voi lupta în continuare pentru intrarea deplină a României în spațiul Schengen și pentru a ne fi acordat respectul cuvenit de către toate statele Uniunii Europene. În ultimii ani lucrez intens pentru integrarea României în OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Această aderare va schimba semnificativ traiectoria economică a țării noastre.